Vores vandmiljø er i kritisk tilstand, og den nye Power-to-X (PtX) industri kan være med til at løse problemet – eller gøre det værre.
Vores vandmiljø er i kritisk tilstand, og den nye Power-to-X (PtX) industri kan være med til at løse problemet – eller gøre det værre. Det var det vigtigste budskab på Brintbranchen og Danske Vandværkers konference om vand til PtX på Christiansborg.
Selvom vandbehandling og vandforbrug udgør en forsvindende lille del af budgettet for et PtX-anlæg, kan der ikke laves brint uden vand. Rent vand og strøm er grundlaget for brintproduktion, som vi kender det. Men vand er også grundlaget for alt andet i vores samfund. Derfor er det måske en økonomisk bagatel for PtX udviklere, men en vigtig demokratisk samtale, da den nye industri vil øge Danmarks vandforbrug væsentligt.
Uanset hvilken vandkilde der anvendes til PtX, vil bl.a. miljøfarlige stoffer, salte, mv. blive fjernet gennem avancerede renseprocesser. De vil ende som koncentrat (rejektvand), der efterfølgende skal håndteres. Rentvandsproduktion til PtX vil foregå på en skala, som har potentiale til at påvirke vandmiljøet enten positivt eller negativt, afhængigt af om koncentratet fortyndes for at blive udledt igen eller om der kommer til at ske en reel bortskaffelse.
Derfor er det særligt interessant at renset spildevand, i nogle tilfælde, kan være den optimale vandkilde til rentvandsproduktion målt på tværs af bæredygtighed, forsyningssikkerhed og pris ifølge Mie Højborg Thomsen fra Rambøll. Teknologierne til at fjerne stort set alle miljøfarlige stoffer findes, men er ikke kendt i denne skala, og på netop denne type af industrispildevand i følge Claus Nickelsen fra NIRAS.
Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at problematikken om udledning af rejektvand fra rentvandsproduktion i høj grad også vedrører andre sektorer så som fødevareindustrien og medicinalindustrien. Derfor bør ny regulering være rettet mod rentvandsproduktion over en vis volumen på tværs af industrier.