Vi kigger ind i et spændende efterår

Udgivet d. august 27, 2024
Kategori: skjult

Velkommen tilbage fra en forhåbentlig god sommerferie. Vi kigger ind i et spændende efterår med flere afgørende politiske processer.

Vandpolitik i efteråret
Først og fremmest glæder vi os meget til at arbejdet i vandreguleringsudvalget starter op, så vi kan få taget de første spadestik til en ny vandsektorlov. Det arbejde er vi dybt investeret i, og glæder os til at bidrage til. På vandområdet ser vi også ind i en forestående implementering af EU’s reviderede byspildevandsdirektiv. Det er helt afgørende, at vi går ambitiøst til den opgave, så vi kan anvise vejen for nogle af de lande i EU, der har svært ved at se, hvordan de skal komme i mål. Vi er også spændt på at se udkastet til den nye bekendtgørelse om teknisk vand, for det er et vigtigt skridt i skridt i retning af at udbygge rentvands-produktionen markant. Det er nødvendigt for at imødekomme efterspørgslen på rentvand fra ikke mindst energisektoren og på sigt også medicinalbranchen, m.fl.

Fokus på udledning af miljøfarlige stoffer
Der er også et fortsat stærkt fokus på forureningen med miljøfarlige stoffer. Det sidste punktum i det der ofte refereres til som udledningssagen eller Cheminovasagen er ikke sat endnu. Inden sommerferien kom departementet med en række tiltag, som vi kommer til at følge tæt. Det handler dels om at få allokeret tilstrækkelig med ressourcer til at komme igennem den store sagspukkel af forældede udledningstilladelser, sikre at alle udledningstilladelser med blandingszoner skal have vilkår om at mindske udstrækningen af blandingszonen på sigt og ministerens udtalte ønske om en yderligere indsats, der skal fremme udvikling og anvendelse af bedre renseteknologi. Læs vores seneste artikel om sagen her

Luftkvalitetsdirektivet og ønsker om Luftpakke 3.0
På luftområdet afventer vi den endelige vedtagelse af luftkvalitetsdirektivet, der herefter skal implementeres i Danmark. Også her vil vi arbejde for høje ambitioner, for vi oplever, at der mangler nye politiske initiativer på luftområdet. Derfor har vi også en række nye initiativer med i vores indspil til finanslov 2025, der passende kunne indeholde en luftpakke 3.0. Vores input til finansloven indeholder i øvrigt også vigtige pointer omkring MUDP, fremtidssikring af STEM-uddannelserne samt flere midler til forskning via et stop for den nuværende praksis, hvor EU midler modregnes de midler, der afsættes til forskning via finansloven hvert år. Se alle DMTs input til finansloven 2025 her

Klimapartnerskabet
Vi bidrager til arbejdet med at genoplive klimapartnerskabet. Her skal tankerne omkring den klima- og energineutrale vandsektor støves af og ambitionerne forhåbentlig højnes. Det kommer I til at høre mere om.

Jordoprensning og grundvandsbeskyttelse i regionerne
På jordområdet afventer vi i spænding regeringens udspil vedr. en mulig ny organisering af regionerne og deres arbejdsopgaver. Det kan potentielt få kæmpe betydning i forhold til indsatsen med jordoprensning og grundvandsbeskyttelse. Det har vi skrevet lidt om over sommeren i Altinget og i Clean Tech Watch. Læs den fulde tekst uden betalingsmur her

Medlemsmøder
Se i øvrigt løbende nyt om de spændende møder, der afholdes i DMT regi. Vi planlægger et medlemsmøde om klimatilpasning og konference i Luftvisionen omkring luftkvalitet i byerne. Vandpolitisk Netværk kører videre med møder til september og december om hhv. digitalisering af vandsektoren samt sikring af de kommende generationer af vandingeniører. Netværket fortsætter naturligvis i 2025. Møderækken offentliggøres hurtigst muligt. Kom meget gerne med input ift. emner og oplægsholdere.

Vi er glade for at være tilbage i arbejdstøjet. Det bliver spændende at se regeringens lovprogram, der offentliggøres i forbindelse med Folketinget åbning i starten af oktober.