Klima- og energineutral vandsektor

En ensartet CO2 beskatning af alle sektorer

Danmark har et mål om en klima- og energineutral vandsektor inden 2030. Dette vil være et vigtigt bidrag til at nå Damarks klimamål. Med etableringen af de 13 klimapartnerskaber blev industrien inviteret med ind i det politiske maskinrum og bedt om at komme med konkrete løsningsforslag, herunder for vandsektoren.

Den grønne omstilling af strøm og brændstoffer er godt i gang, men metan og lattergasudslip står tilbage som de primære kilder til udledning af klimagasser fra spildevandssektoren ifm. renseprocessen og biogasproduktion. Der er allerede iværksat initiativer til at reducere udledningerne af både metan og lattergas fra spildevandsanlæggene, og sektoren har forpligtet sig til at indmelde, hvor meget de forventer at kunne reducere deres udledninger inden 2030 (den såkaldte parismodel).

Den frivillige indrapportering gennem parismodellen er erfaringsmæssigt en god metode til at holde øje med, hvor tæt branchen er på målet. Samtidig mener Dansk Miljøteknologi, at den mest omkostningseffektive metode til at motivere sektoren til fortsat at gennemføre en effektiv klimaindsats, er at indføre en afgift på udledning af klimagasser. Det vil give branchen incitament til at minimere deres udslip af lattergas og metan, så energiproduktionen både er grøn og en god forretning. For at få et grundlag for en afgift kræver det, at reguleringen stiller krav om målinger og dokumentation, der inddrager de nyeste målemetoder, så udslip kan identificeres og kvantificeres.

Det koster mellem 1-3 Euro at reducere 1 ton CO2 ækvivalent lattergas ved anvendelse af katalytisk rensning. Dette er langt billigere end at fjerne 1 ton CO2 gennem energibesparelser. Før det er muligt at indføre en klimaafgift skal der gennemføres nogle ændringer i forhold til hvilke CO2, reduktioner der kan godskrives. Udfordringen er, at spildevandsektoren ikke har et incitament til at fjerne lattergas, da disse emissioner ikke bliver godskrevet 1:1 i forhold til, hvis de i stedet fjernede 1 ton CO2 gennem fortsatte energibesparelser. Vi skal fortsat have fokus på energibesparelser, men reguleringen bør også forholde sig til de direkte udledninger af klimagasser fra anlæggene.

Spildevandsselskaberne bør derfor beskattes med en CO2 afgift for deres faktiske udledning. Dette giver et naturligt incitament til at reducere udslippene af både metan, lattergas såvel som fortsatte energibesparelser. CO2-afgiften for spildevandssektoren skal være ensartet med industriens afgiftsniveau på 750 kr. pr. ton.