Hvert år bidrager Dansk Miljøteknologi med input til finanslovsforhandlingerne og forhandlingerne om den grønne fond. Se vores specifikke indspark herunder.
Med aftalen om grøn fond reserveres der 1½ mia. kr. i 2024 og 3¼ mia. kr. årligt fra 2025-2040 til såkaldte grønne indsatser. Der prioriteres således i alt 53½ mia. kr. til den grønne fond fra 2024-2040.
Det er en ny tilgang, og også her har Dansk Miljøteknologi givet indspark. Vi er derfor glade for, at der i delaftalen for grøn fond (april 2024) blev afsat midler til flere af Dansk Miljøteknologis kerneområder:
-Etableringen af en havnaturfond – vi vil se frem til at følge udmøntningen og sikre at indsatserne har reel effekt i vandmiljøet.
– Oprensningen af generationsforureninger er en hjertesag for Dansk Miljøteknologi, så vi er naturligvis glade for, at det er blevet prioriteret i forhandlingerne. Særligt er det vigtigt, at man i aftaleteksten anerkender, at de afsatte midler ikke dækker det fulde forventede investeringsbehov. For i teksten står der også, at forureningerne ikke må overlades til kommende generationer, så vi forventer klart, at der vil blive fulgt op med flere midler.
– Der sikres finansiering til regeringens klimatilpasningsplan, og det er fint, men det er ikke tilstrækkeligt. Klimatilpasningsplanen er kun et første skridt, for der er meget den ikke indeholder, så vi arbejder videre for at sikre en bredere klimatilpasningsindsats der bl.a. også tager højde for vand fra oven.
– Håndtering og oprensning af de meget omtalte PFAS-stoffer, der rigtignok findes mange steder, men som ikke er en uløselig problematik. Der findes teknologier til at fjerne forureningen, men opgaven er stor, for forureningen med PFAS er massiv, og stofferne er stadig i brug. Vi er derfor rigtig glade for dette særskilte fokus.
– Det rene drikkevand nævnes i aftaleteksten som noget af verdens bedste, men der åbnes også op for flere investeringer i renere drikkevand. Det er vi glade for, for Dansk Miljøteknologi har længe argumenteret for, at narrativet om det rene danske drikkevand er en rosenrød fortælling, der ikke længere holder i retten. Mange steder er grundvandsmagasinerne forurenede, men vi fortynder os ud af problematikken. Det er ikke holdbart, så lad os tage livtag med problemet, og få etableret (tidsbegrænset) rensning, så vi kan overlevere renere grundvand til kommende generationer.